Majów zgubiło zamiłowanie do kukurydzy?

4 lipca 2019, 05:40

Z pracy The Role of Diet in Resilence and Vulnerability to Climate Change among Early Agricultural Communities in the Maya Lowlands opublikowanej w Current Anthropology dowiadujemy się, że do upadku cywilizacji Majów mogło przyczynić się coraz większe zamiłowanie majańskiej elity do... kukurydzy.



DNA z zęba wyciągniętego ze stopy mieszkańca Florydy pozwoliło rozwiązać zagadkę ugryzienia sprzed ćwierćwiecza

3 lipca 2019, 07:35

Latem zeszłego roku Jeff Weakley z Florydy zauważył wybrzuszenie na swojej stopie. Ponieważ ostatnimi czasy więcej biegał, myślał, że to pęcherz. Początkowo w ogóle się tym nie przejął, ale gdy zmiana nadal rosła, otworzył ją i ku swojemu zaskoczeniu znalazł fragment zęba rekina, który ugryzł go w 1994 r. podczas surfowania przy Flagler Beach.


Dwa polskie projekty w finale konkursu Mars Colony Prize

3 lipca 2019, 05:51

Dwa zespoły studentów z Politechniki Wrocławskiej – które przygotowały projekty marsjańskich osiedli – dostały się do światowego finału konkursu Mars Colony Prize. Swoje pomysły na to, jak może wyglądać samowystarczalna kolonia na Marsie, studenci przedstawią w Kalifornii w październiku.


Halucynogeny z grzybów powodują, że zakażone nimi cykady cały czas kopulują

1 lipca 2019, 15:39

Cykady zarażone grzybami Massopora mają niespożyte pokłady energii i ciągłą ochotę na seks. Do tego stopnia, że tracą przez to część ciała. Okazuje się, że grzyby manipulują zachowaniem owadów, wytwarzając psylocybinę, a więc związek, który występuje również w grzybkach halucynogennych, oraz alkaloid katynon, wykazujący strukturalne podobieństwo do różnych pochodnych amfetaminy.


Kalafiorowa latte - napój dla dbających o zdrowie (i odważnych)

27 czerwca 2019, 14:57

Na konferencji Hort Connections w Melbourne zadebiutował napój jedyny w swoim rodzaju - kalafiorowa latte. W pewnym sensie to następczyni zeszłorocznego odkrycia - kawy z mleczną pianką z dodatkiem sproszkowanego brokuła autorstwa naukowców z CSIRO. Do kalafiorowej latte dodaje się ok. 7 g proszku z kalafiora, dzięki czemu można zaspokoić sporą część dziennego zapotrzebowania na warzywa.


W Polsce jest kilkadziesiąt Warszaw

25 czerwca 2019, 05:12

W Polsce są trzydzieści trzy przysiółki lub części wsi, które nazywają się tak samo, jak stolica Polski – Warszawa. O tym, że nazwy geograficzne bywają zaskakujące i wcale nie są takie oczywiste, jak by się wydawało – opowiada w rozmowie z PAP językoznawca dr Wojciech Włoskowicz.


Sklep zawstydza klientów kupujących plastikowe jednorazowe torby na zakupy

20 czerwca 2019, 05:15

Supermarket w Vancouver postanowił zawstydzić klientów korzystających z plastikowych toreb. W sklepie pojawiły sie jednorazówki z hasłami, które mają spowodować, że klient dobrze się zastanowi, zanim po nie sięgnie. Ci z kupujących w sklepie spożywczym East West Market, którzy mimo wszystko zdecydują się zapakować zakupy w plastikową torbę, będą musieli paradować po mieście z takimi hasłami jak: Centrum handlowe z dziwacznymi filmami porno


Chcą podzielić Alphabet, zanim zrobią to urzędnicy

19 czerwca 2019, 10:20

Część udziałowców konglomeratu Alphabet – do którego należy m.in. Google – przedstawi dzisiaj propozycję podziału firmy. Zostanie ona zaprezentowana na dorocznym zgromadzeniu akcjonariuszy przez organizację SumOfUs. To amerykańska grupa, której celem jest ograniczenie rosnącej potęgi korporacji.


W Deerfield Beach na Florydzie przeprowadzono największe podwodne sprzątanie świata: 633 nurków zebrało nawet 1,5 t odpadów

19 czerwca 2019, 09:45

W zeszłą sobotę (17 czerwca) w Deerfield Beach na Florydzie przeprowadzono największe podwodne sprzątanie na świecie. W organizowanym po raz 15. wydarzeniu wzięło udział 633 nurków z całego świata. Na miejscu był przedstawiciel Księgi Guinnessa Michael Empric, który potwierdził, że rzeczywiście pobito rekord z 2015 r.


Naukowcy ustalili, w jaki sposób migdały z gorzkich stały się słodkawe

17 czerwca 2019, 15:08

Badania ujawniły genetyczną różnicę między dzikimi gorzkimi migdałami a słodką udomowioną odmianą. Naukowcy ustalili, że w dzikich migdałowcach białko bHLH2 wiąże się z 2 genami, inicjując w ten sposób wytwarzanie amigdaliny. W udomowionych, słodkich, odmianach tak się nie dzieje. Wyniki badań międzynarodowego zespołu ukazały się w piśmie Nature.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy